JADŁOSPIS

Menu Maja
(09.10-13.10.2017)

Poniedziałek
Śniadanie:
Pasta z sera żółtego, ser żółty, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Ogórkowo-koperkowa z kaszą jaglaną
Danie główne: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot z rabarbaru
Podwieczorek:
Wędlina drobiowa z majerankiem, ogórek zielony, pieczywo, masło, herbata owocowa
ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, cynamon


Wtorek
Śniadanie:
Kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, pomidor, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa  
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Jarzynowa
Danie główne: Pieczona pałeczka drobiowa, ziemniaki, surówka jesienna, kompot z jabłek z goździkami
Podwieczorek:
Rogal maślany, bułka z ziarnami, dżem,  masło, herbata owocowa, owoc

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler


Środa
Śniadanie:
Kiełbaska drobiowa na gorąco, ogórek kiszony, papryka, pieczywo, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Krem z zielonego groszku z jajkiem i grzankami
Danie główne: Kotlet jaglano-warzywny w sosie brokułowym, buraki z delikatnym chrzanem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, biszkopty, owoc

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, jajko

Czwartek
Śniadanie:
Kulki czekoladowe na mleku, powidła śliwkowe, chleb razowy, masło, herbata owocowa  
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany)
Danie główne: Pyzy z mięsem, masłem i cebulką, kompot
Podwieczorek:
Wędlina drobiowa, jajko gotowane, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa  

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, jajko
Piątek
Śniadanie:
Ser biały z rzodkiewką i ogórkiem zielonym, pieczywo, masło,  herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Miruna panierowana, ziemniaki, mizeria, kompot z rabarbaru
Podwieczorek:
Ciasto biszkoptowe (wyrób własny), sok z wyciskanych owoców (wyrób własny)

ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler

Menu Maja
(02.10-06.10.2017)


Poniedziałek
Śniadanie:
Ser biały waniliowy, chleb wiejski, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z grzankami
Danie główne: Knedel czeski z koktajlem owocowym, kompot z rabarbaru
Podwieczorek:
Wędlina drobiowa, ogórek zielony, pieczywo mieszane, masło, herbata owocowa


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca


Wtorek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem, bułka maślana, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Pomidorowa-dyniowa z ryżem
Danie główne: Kotlet mielony, ziemniaki z prażoną cebulką, surówka z kapusty włoskiej z zieloną pietruszką oraz sosem jogurtowym, kompot z jabłek z goździkami
Podwieczorek:
Wędlina wieprzowa, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa, owoc


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, kakao


Środa
Śniadanie:
Kiełbaska drobiowa na gorąco, ogórek zielony, pieczywo, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Kalafiorowa z kaszą manną
Danie główne: Racuchy z jabłkiem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Ciasto czekoladowe (wyrób własny), sok z wyciskanych owoców (wyrób własny)


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, kakao, seler

Czwartek
Śniadanie:
Bułka z kruszonką, miód, masło, herbata z cytryną
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Barszcz biały z ziemniakami
Danie główne: Duszony filet drobiowy w sosie zielonym (szczypiorkowym),
ryż z groszkiem, marchewką i papryką, kompot
Podwieczorek:
Pasta kanapkowa z koperkiem i szczypiorkiem, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, cytrusy, seler
Piątek
Śniadanie:
Ser żółty, papryka, rzodkiewka, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
Danie główne: Paluszki z fileta rybnego, ziemniaki, kapusta kiszona z ogórkiem i cebulką kompot z rabarbaru
Podwieczorek:
Serek homogenizowany, herbatniki, owoc


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler


Menu Maja
(25.09-29.09.2017)


Poniedziałek
Śniadanie:
Rogal z masłem, dżem, kakao
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą i warzywami
Danie główne: Makaron z białym serem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Wędlina wieprzowa, pomidor, chleb wiejski, masło, herbata owocowa


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler, kakao


Wtorek
Śniadanie:
Wędlina z indyka, ogórek zielony, rzodkiewka, pieczywo, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Ziemniaczano-pietruszkowa
Danie główne: Duszony filet w warzywach (marchewka, pietruszka, por, papryka), ryż z curry, woda z cytryną i miętą
Podwieczorek:
Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane, owoc


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, cytrusy


Środa
Śniadanie:
Ser żółty, wędlina drobiowa, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa
+przekąska do chrupania
Obiad;
Zupa: Ogórkowa z ryżem
Danie główne: Jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, mix sałat z sosem winegret,
kompot z rabarbaru i jabłek
Podwieczorek:
Schab pieczony, papryka kolorowa, pieczywo, masło, herbata owocowa, owoc  


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler, jajko


Czwartek
Śniadanie:
Pszenica w miodzie na mleku, powidła śliwkowe, bułka kajzerka, masło, herbata owocowa  
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą
Danie główne: Pieczeń wieprzowa w sosie, kasza gryczana, sałatka z ogórka kiszonego
z cebulką i papryką, woda z pomarańczą
Podwieczorek:
Pasztet z kurczaka, wędlina drobiowa, pomidor, pieczywo, masło, herbata owocowa  


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler, cytrusy


Piątek
Śniadanie:
Pasta z sera z ogórkiem zielonym, chleb wiejski,masło, herbata owocowa   
+przekąska do chrupania
Obiad:
Zupa: Grysikowa na rosole z zieloną pietruszką
Danie główne: Miruna panierowana, ziemniaki z koperkiem, marchewka z czarnuszką,
kompot rabarbarowy
Podwieczorek:
Ciasto ucierane z owocami (wyrób własny), sok z wyciskanych owoców (wyrób własny)


ALERGENY: gluten ,mleko krowie, śladowe ilości soi i gorczyca, seler